X  APARTMENT BLOCK

3

Architect: Elina Kritikou - Kenzo Yamashita

Design Team: Petros Stavrakis

Client: Private

Type: Residential

Location: Nicosia - Cyprus

Area: 1090 sqm

Design: 2019

Stage: Design

 

The project is located in an area with plenty of traditional houses. This project is a residential building integrated in the local landscape and tradition. The materials and colours of the building are very carefully chosen, in order to achieve this natural, warm and traditional atmosphere. Traditional materials such as Limestone and wood are used for the design.

 

In the case of the brief, the challenge is to design the new building, to be isolated from the rest of the neighborhood. The Ground floor consists of the linear entrance corridor with the green wall element, the Bar/Kitchenette, the outdoor swimming pool, the big Garden space and Covered Veranda. All outdoor functions are placed around the veranda, which works as the main function area. The arrangement allows each space to have clear views to and from each other in an open plan space. 

Division Spaces (Apartments 1&3)
The two apartments are conceptually divided into two sectors, the common spaces located on the vertical axis, while the private spaces on the horizontal one. The first zone is for the main uses where the Living Space and the Kitchen are located. The second  is the Private Zone where bedrooms and bathrooms are placed.

 

For the 3 apartments floors, the design was based on clients needs. The two apartments (1st & 3rd Floor) are conceptually divided into two sectors, the common spaces located on the vertical axis, while the private spaces on the horizontal one. On the other hand, the apartment on the 2nd Floor is conceptually divided into two horizontal zones, the open space of common area located on the west side of the building, while the private spaces on the east side.

 

Glass seperates the main areas with the exterior, while large verandas and greenery surround the building. This creates connection between the inside and the outside, allowing views and light to flow into the interior. Also creates wide views to the surrounding context.


On the whole, the architecture tries to collect aesthetics coherence, in order to give the 3 families an enjoyable living space.

Division Spaces (Apartment 2)
The apartment is conceptually divided into two horizontal zones, the common spaces located on the west side of the building, while the private spaces on the east side. The first zone is for the main uses where the Living Space and the Kitchen are located. The second is the Private Zone where bedrooms and the bathrooms are placed.

Cyprus

23 Dimofontos
1075 Nicosia - Cyprus

EKKY studio  + 357 22 31 19 24

email:       info@ekkystudioarchitects.com

Reach out

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - Ekky Studio
  • LinkedIn - White Circle
  • Google+ - White Circle

© 2017 by Ekky Studio Architects Cyprus. Proudly created with Black Carrot Production

By using this site you agree to the Privacy Policy and Cookies Policy.