CHA house

Architect: Elina Kritikou - Kenzo Yamashita

Design Team: Irene Evgeniou - Marina Georgiou

Client: Private

Type: Residential

Location: Nicosia - Cyprus

Area: 450 Sqm

Design: 2017

Stage: Concept Design

Following clean and straight lines, the design reinforces the idea behind the concept: less is more. 
All rooms and amenities face South, with linear elements directing all focus towards the garden (South). The immediate relationship between the back  and the front, translates into a transparent design, allowing views and light to flow into the interior. The prominent stone walls give privacy, while complimenting the monumental nature of the house.

The house comprises of an swimming pool, a spacious living room, an open plan kitchen, outdoor relaxation areas, two double bedrooms with a shared bathroom, an ensuite double bedroom and a master bedroom (ensuite & walking closet). The basement includes a capacious cinema area which can be also used as a playroom. It also includes a storage, mechanical room and maid’s quarter.Interior areas dedicated to greenery allow light into the interior making the space brighter.

Linear Slicing of the Plot
The primary concept is to slice the plot with prominent linear dividers, to connect and back and the front, creating a transparent bright space with exterior views..

EkkyS_Charalambides Render_005.jpg

Natural elements have the capacity to create authentic textures that are pleasing to both the eye and the touch. The design incorporates mostly natural materials, leading to a formality where less is more. 


A prominent material is stone, which, as a natural product, it is inherently earth-friendly. Natural stone offers many attractive, environmentally friendly attributes, including an enduring life-cycle, durability, ease of care and maintenance. Its opaque, strong appearance and thickness, creates a sense of privacy.

temporary image. 

EkkyS_Charalambides Render_001.jpg

Outside as well as inside, the house has finishes in rich, natural woods. Pale, naturally pigmented colours are used to create warmth, light and a relaxing atmosphere.


Voids with gardens, as well as the use of full height-glazing, bring nature into the interior, connecting the outside with the inside. In this way, we bring light into the house and foster a sense of harmony with the natural surrounding. The combination of materials together with the addition of nature gives the building a natural and contemporary image. 

Cyprus

23 Dimofontos
1075 Nicosia - Cyprus

EKKY studio  + 357 22 31 19 24

email:       info@ekkystudioarchitects.com

Reach out

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - Ekky Studio
  • LinkedIn - White Circle
  • Google+ - White Circle

© 2017 by Ekky Studio Architects Cyprus. Proudly created with Black Carrot Production

By using this site you agree to the Privacy Policy and Cookies Policy.