hill house

Architect: Elina Kritikou - Kenzo Yamashita

Design Team: Irene Evgeniou

Client: Private

Type: Residential

Location: Limassol - Cyprus

Area: 450 Sqm

Design: 2018

Stage: Building Permit

The House is designed to merge in the landscape, while also having a strong, prominent image. Very few materials are used, to compliment the simplicity of the design. All rooms and amenities face South, with linear elements directing all focus towards the Sea (South). The immediate relationship between the back  and the front, translates into a transparent design, allowing views and light to flow into the interior. The prominent stone and concrete walls give privacy, while complimenting the strong, monumental nature of the house.

The house comprises of an open plan living room and dining room, semi open plan kitchen, outdoor relaxation areas and dining areas, a swimming pool and exterior as well as interior gardens on the ground floor. The First Floor hosts a master bedroom including a shower and walking closet, and two double en-suite bedrooms. A generous parking is situated in the basement, and its roof serves as secondary, lower level veranda. Green covered areas are embedded into the first floor, creating a vibrant atmosphere.

Plot Composition

There is a relatively big height difference between the two sides of the Plot.

EkkyS_Hill_House_Render_004 CROP.jpg

A prominent material is stone, which, as a natural product, it is inherently earth-friendly. Natural stone offers many attractive, environmentally friendly attributes, including an enduring life-cycle, durability, ease of care and maintenance. Its opaque, strong appearance and thickness, creates a sense of privacy. 
Concrete is another material which adds to the heavy, strong appearance. Together with the use of stone, these materials enhance privacy and minimise the noise from the highway. 
Travertine is used for the floors, which is a pale, naturally pigmeneted colour that adds to the warm and light atmosphere.
Another material used is corten steel. It has a stable rust-like appearance eliminating the need for painting.
Voids with gardens, as well as the use of glazing, bring nature into the interior, connecting the outside with the inside. In this way, we bring light into the house and foster a sense of harmony with the natural surrounding. 

EkkyS_Hill_House_Render_010.jpg
EkkyS_Hill_House_Render_005.jpg
EkkyS_Hill_House_Render_002.jpg

Cyprus

23 Dimofontos
1075 Nicosia - Cyprus

EKKY studio  + 357 22 31 19 24

email:       info@ekkystudioarchitects.com

Reach out

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - Ekky Studio
  • LinkedIn - White Circle
  • Google+ - White Circle

© 2017 by Ekky Studio Architects Cyprus. Proudly created with Black Carrot Production

By using this site you agree to the Privacy Policy and Cookies Policy.