HOLIDAY RESIDENCES IN HALKIDIKI

Architect: Elina Kritikou - Kenzo Yamashita

Design Team: Aimilios Kourafas, William Mondejar

Client: Private

Type: Residential

Location: Halkidiki - Greece

Area: 12,495 sqm

Design: 2019

Stage: Design

 

Type A

The house consists of a white volume that is developed on two levels. The architecture is simple, dynamic and is shaped like a rectangular cubic structure, while its various architectural elements depart horizontally and vertically from the original boundary shape, with the ultimate aim of highlighting the landscape and creating organized landscapes.

The guiding principle of the design was to create a home that combines transparency with sustainability, forming a strong relationship between building and landscape. The harmony between landscape and interior, architecture and nature was a key factor in the design, especially in terms of views, materials, colors and lighting.

 

On the first level are the bedrooms, which have a great view of the sea with access to the common covered terrace, while auxiliary areas and aisle are on the back of the floor.

Directing the view to the sea 

The strategic layout of the volumes and the large apertures focus on the panoramic view, without being able to distinguish between indoor and outdoor. The use of glass at the front and the back, the main volume visually connects the two boundaries of the plot, so that the view is visible from every part of the house.

 

Type B

The house consists of a ground floor white volume. The design clearly promotes an outdoor lifestyle, with flowing relaxation and entertainment areas - living room, dining room and kitchen - strategically placed between two outdoor spaces. These large openings on both sides of the house blur the boundaries between inside and outside, connecting the two. Continuous flooring and white domination intensify this architectural continuity.

 

Interior elements, divide the house into different zones, creating private spaces. The open plan layout of the house allows for a smooth transition between private and communal spaces. The kitchen, the living room and the dining room are directly connected to the respective outdoor area.

The bedrooms are positioned in a straight line, creating a purely private area, separated from the common areas of the house. The layout of this zone on a vertical axis, gives all bedrooms and utility rooms plenty of natural light and air. The entrance has been strategically positioned in the center of the volume to open directly to the endless view.

 

The entrance has been strategically positioned in the center of the volume to open directly to the endless view.

Directing the view to the the sea

The volume layout and outdoor areas at the front and back of the public zone direct the view to the sea view and allow plenty of light inside the house. The airy design and large openings at the two sides of the main volume illuminate the interior and allow visual connections from both boundaries of the plot.

Cyprus

23 Dimofontos
1075 Nicosia - Cyprus

EKKY studio  + 357 22 31 19 24

email:       info@ekkystudioarchitects.com

Reach out

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - Ekky Studio
  • LinkedIn - White Circle
  • Google+ - White Circle

© 2017 by Ekky Studio Architects Cyprus. Proudly created with Black Carrot Production

By using this site you agree to the Privacy Policy and Cookies Policy.